Detox met Kaolin klei
Kaolin klei, ook wel bekend als witte klei of China clay, is een populaire kleisoort die gebruikt wordt in de cosmetische industrie. Het is een zachte, milde klei die van nature voorkomt en vaak wordt gebruikt vanwege zijn veelzijdigheid en huidvriendelijke eigenschappen. In deze blog duiken we dieper in op de eigenschappen van kaolin klei, vergelijken we het met andere populaire cosmetische kleisoorten, en bespreken we de voordelen ervan voor het haar, inclusief hoe je het kunt gebruiken voor een detox haarmasker.
Wat is Kaolin klei?
Kaolin klei is een natuurlijk voorkomende kleisoort die voornamelijk uit het mineraal kaoliniet bestaat. Het is een zachte, witte klei die al eeuwenlang wordt gebruikt in huid- en haarverzorging.
Kaolin klei is geschikt voor de gevoelige huid en hoofdhuid en heeft een sterk absorberend vermogen waardoor het overtollige oliën (talg) kan wegnemen van haar en huid, zonder deze uit te drogen. Naast olie trekt het ook andere onzuiverheden aan en verwijdert dit op milde wijze. Ook is het erg rijk aan mineralen, met name silica komt veel voor. En dit mineraal helpt bij het versterken van haar en huid.
Kaolin is bijzonder in de wereld van cosmetische kleisoorten, omdat het de enige is die geen zuurtegraad heeft. Het ligt dichter bij de pH-waarde van huid en haar dan bijvoorbeeld groene klei of bentoniet. Ook reinigt het minder sterk, waardoor het minder uitdrogend werkt. Dit maakt dat het geschikt is voor hoofdhuidjes die niet veel kunnen hebben, bijvoorbeeld door extreme haaruitval of ziekte. De andere kleisoorten hebben ook specialismen en zijn stuk voor stuk krachtige toevoegingen in je DIY carrière, maar witte klei is een goed begin want deze kleisoort is eigenlijk altijd wel geschikt. Behalve wanneer je extreme build-up wil verwijderen. Hierover later meer.
Samengevat doet witte klei het volgende voor het haar:
Milde ontgifting: Kaolin klei verwijdert vuil, overtollige oliën en productopbouw van de hoofdhuid zonder de natuurlijke oliën van je haar volledig te strippen.
Kalmeert de hoofdhuid: Het heeft kalmerende eigenschappen die irritatie en jeuk kunnen verminderen, vooral bij mensen met een gevoelige of geïrriteerde hoofdhuid.
Verbetert de haargroei: De zachte exfoliërende werking van kaolin klei helpt dode huidcellen en onzuiverheden te verwijderen, wat de bloedsomloop naar de haarzakjes kan stimuleren en de haargroei kan bevorderen.
Versterkt het haar: Het hoge silica-gehalte in kaolin klei draagt bij aan het versterken van de haarvezels, wat kan helpen bij het voorkomen van haarbreuk en het verbeteren van de algehele gezondheid van het haar.
Detox-masker met kaolin klei
Wist je dat je haar zo nu en dan een detox nodig heeft? Je haar verzameld build-up over de tijd.
Build-up is een opstapeling van luchtverontreiniging, afvalstoffen en ingrediënten uit haarproducten, wat zich nauwelijks uit je haar laat wassen. Daarom is het slim om af en toe je haar te "detoxen". Build-up zorgt ervoor dat je haar verzwaard, plakkerig wordt en er viezig uitziet. Ook kan het jeuk geven op de hoofdhuid. Voeding uit je prachtige DIY producten die je bij Go Greenie kan leren maken, kan er niet in komen omdat er een verstikkend laagje om iedere haar zit.
Bij een heftige laag build-up heb je een onverzorgde coupe wat slecht te modelleren valt. Andere symptomen zijn: harde, plastic aanvoelende punten, droog en/ of waxachtig gevoel in t haar, dof, slap, futloos, sliertig, gespleten punten, klitten en in het ergste geval ook hoofdhuidproblemen. Producten lijken nutteloos met zo’n laagje “kit” op je hoofd.
Er bestaan "clarifying shampoo's", waarin vaak alsnog heftige sulfaten zitten. Deze willen we juist willen vermijden. Een kleimasker daarentegen is natuurlijk en werkt fantastisch. Kaolin is hierin wel de mildste mogelijkheid, dus als je denkt veel build-up in je haar te hebben is bentoniet of groene klei een betere keus. Maar wanneer je graag mild wil detoxen of een gevoelige hoofdhuid hebt, is kaolin je go-to!
Basisrecept:
- 30 gram klei voor haar tot op je schouders (50 bij heel lang of veel haar, 20 bij kort)
Optioneel
- 1 tot 5 ml plantaardige olie. Kies een plantaardige olie die bij jouw haar past, bijvoorbeeld baobab olie.
- 2 tot max. 6 drupjes etherische olie, bijvoorbeeld lavendel of ylang ylang bij een gevoelige hoofdhuid
Qua kleikeus, plantaardige olie en etherische olie zijn er tal van mogelijkheden. In de cursus GOED VOOR HAAR ontdek je welke keuzes je kan maken op basis van jouw haareigenschappen. Voor nu dit instaprecept, maar weet: de keuze is reuze, want moeder natuur is awesome ;)
Less is more: begin altijd met kleine hoeveelheden en kijk hoe dat gaat. Vanaf daar kan je gaan experimenteren met meer of een andere hoeveelheid van een ingrediënt. Vergis je niet in de kracht van etherische olie. 1 druppel is soms al genoeg.
Hoe pak je dit aan?
Meng de klei met een beetje water en de overige ingrediënten. Doe telkens een klein beetje water erbij tot je een vla-achtige substantie hebt.
Maak je haar licht vochtig.
Verdeel je haar in secties (middenscheiding en van oor naar oor, over je kruin. Zodat je vier vlakken hebt).
Verdeel het kleipapje per sectie over je hoofdhuid en lengtes.
Laat het 10 minuten in je haar zitten. (niet langer)
Spoel zo veel mogelijk uit, was het met je DIY Go Greenie bar en voor t beste resultaat: spoel na met een appelazijn verdunning. (verhouding 1 op 10)
Shinen maar!! Tag je me, met je opgefriste haardos?
Klei kan een beetje uitdrogen, met name de andere soorten dan Kaolin. Heb je extreem droog of kapot haar? Doe dan huishoudfolie over je haar heen wanneer het masker erin zit. Op deze manier kan je haar niet uitdrogen.
Hoe vaak? Kaolin kan je gerust regelmatig gebruiken. Indien nodig wekelijks of maandelijks. Met de andere kleisoorten raad ik dat niet aan.
Andere toepassingen
Naast haarverzorging is kaolin klei zeer veelzijdig en kan het op verschillende manieren in je schoonheidsroutine worden geïntegreerd:
Gezichtsmaskers: Door zijn milde aard is kaolin klei een uitstekende keuze voor gezichtsmaskers, vooral voor mensen met een gevoelige of droge huid.
Badtoevoeging: Voeg kaolin klei toe aan je badwater voor een luxueuze, kalmerende badervaring die de huid zacht maakt.
Natuurlijke deodorant: Kaolin klei kan worden gebruikt in doe-het-zelf natuurlijke deodoranten vanwege zijn vochtabsorberende en verzachtende eigenschappen.
Als ingrediënt in DIY shampoo bar formule: De meeste shampoo bar recepten die uit de Go Greenie Academy komen, bevatten een schuimmiddel, een olie of boter en klei. Kaolin is uiterst geschikt voor kinderbars en voor mensen met een droge of gevoelige hoofdhuid. Wil je hier meer over weten? Check [link GVH]
Conclusie
Kaolin klei is een veelzijdige, milde kleisoort die perfect is voor mensen met een gevoelige huid of hoofdhuid. In vergelijking met andere kleisoorten zoals bentoniet, rhassoul en groene klei, is het minder uitdrogend en zacht genoeg voor regelmatig gebruik. Of je het nu gebruikt voor een detox haarmasker of als onderdeel van je gezichtsverzorgingsroutine, kaolin klei biedt tal van voordelen voor zowel je haar als je huid.