Je hebt weinig nodig om een heerlijk, verzorgend kamille-olietje te maken. Goed voor allerlei huidirritaties en om lekker in de chillzone te komen. Check Greenie #21 voor een video van deze DIY, waarin je ziet hoe echte kamille te herkennen.
Wat is het een fijn bloemetje, met zijn gele, zonnige hart en lieve witte blaadjes. Echte, “blauwe” kamille, is een eeuwenoud, geneeskrachtige plant die in de loop der jaren al heel wat benamingen heeft gekregen. Stinkende Meide, Appelein, Stjorikblom en Zere-Ogen-Kruid, het is allemaal Kamille. Je kan het in de zomer vinden op braakliggend gebied, in bermen en op andere plekken in de wilde natuur. De naam blauwe kamille, wordt gegeven omdat na stoomdestillatie er een blauwkleurige, etherische olie achterblijft. Dit wordt veroorzaakt door de ontstekingswerende stof Azuleen, die zijn naam te danken heeft aan het Spaanse Azul, wat blauw betekent.
Kamilles zijn er in vele soorten, vandaar dat ik “echte kamille” schrijf, zoals deze soort in de fythotherapie (plantgeneeskunde) genoemd wordt. Er bestaat ook schijfkamille en reukloze kamille, welke ook beiden weer diverse andere namen hebben, zoals valse kamille, Roomse kamille, en nog zo een heel aantal. Hoe je de echte kamille herkent en hoe je er een heerlijke olie van trekt, zie je in Greenie 21.
Plantaardige oliën
Olijfolie + kamillebloemen = potverdikkeme lekkere huidolie. Zo’n “maceraat” (=aftreksel, een beetje zoals thee) kan je maken met allerlei plantaardige oliën en verschillende kruiden. BeriVita.com Natuurproducten is mijn go-to website als het om plantaardige oliën gaat, omdat er mega veel op te vinden is voor een mooie prijs. Als je zelf ook een maceraat wil maken, is het raadzaam het verschil te leren tussen drogende, half-drogende en niet-drogende oliën. Zo kan je je DIY product helemaal passend maken Kort door de bocht kan je stellen dat drogende oliën goed zijn voor een vettere huid en niet drogende oliën voor een droge huid.
Natuurlijke oliën zijn in te delen naar gehalte aan meervoudig onverzadigd vetzuur (bijv. linolzuur of linoleenzuur). Hoe hoger het gehalte meervoudig onverzadigd vetzuur, des te sneller droogt de olie aan de lucht (verharsen).
Natuurlijke oliën zijn grofweg in drie categorieën in te delen:
- drogende natuurlijke olie bevat meer dan 50% meervoudig onverzadigde vetzuren
(bijvoorbeeld chiazaadolie of jojoba olie) - half-drogende natuurlijke olie bevat tussen 20 en 50% meervoudig onverzadigde vetzuren
(bijvoorbeeld arganolie) - niet-drogende natuurlijke olie bevat minder dan 20% meervoudig onverzadigde vetzuren
(bijvoorbeeld kokosolie)
Wintervoorraadje
St. Janskruid, Goudsbloem en Kamille: allemaal makkelijk te vinden / kweken en allemaal krachtpatsers in de plantgeneeskunde én een oeroude geschiedenis. Daarom heb ik ook wat andere kruiden op olie gezet. Super fijn een voorraadje verzorgende olietjes voor de wintermaanden! Op de laatste foto zie je de trekkende olietjes. Links goudsbloem (uit de tuin van een kennis) op Gkazas Olijfolie, midden kamille van Landgoed Huis Sevenaer ook op olijfolie en rechts St. Janskruid (gevonden in de natuur) op amandelolie van BeriVita.com Natuurproducten.
Check Greenie #20 en #21 om super #duurzaam en #zerowaste aan de slag te kunnen!
Gebruik je wel eens kruidenolie? Waarvoor bijvoorbeeld?