Greenie #22: DIY Shampoo bar, de basis

De shampoo bar: wie, wat, waar in je haar? 🤨

Onderaan deze blog vind je een DIY video voor een “basis-bar” die je vervolgens kan verrijken met allerlei ingrediënten die passen bij jouw haar en behoeften. Mijn eerste video over de shampoo bar is alweer jaren geleden. Zo begon ik mijn zoektocht… Inmiddels een stuk wijzer! Maar laten we beginnen bij het begin:

Het vaste stuk shampoo wint aan populariteit. En dat is een goede zaak! Er zijn namelijk een heel aantal voordelen wanneer je je haar wast met een shampoo-bar.

Welke shampoo bar je ook uitzoekt, het heeft altijd het voordeel dat er geen plastic fles voor nodig is. In veel gevallen komen ze zonder verpakking, of er is over nagedacht dit milieuvriendelijk te organiseren. Het is geconcentreerder waardoor je langer met een bar doet en er is niet of nauwelijks conservering nodig. Dat zijn al drie plussen; in the pocket! 👍 Over de inhoud valt wel te twisten. Er is al een hoop op de markt en gelukkig voor ieder wat wils. Hieronder een stukje tekst en uitleg, verweven met mijn persoonlijke ervaring.

Er zijn twee “soorten” shampoo bars, namelijk gemaakt van ZEEP of van een SCHUIMMIDDEL, zoals het omstreden Sodium Lauryl Sulfaat (SLS), het milde, natuurlijke Sodium Cocoyl Isethionate (SCI) en alle schuimmiddelen ertussen in. Een mond vol, maar de moeite waard om wat over te lezen, het is namelijk behoorlijk bepalend voor een blije hoofdhuid met een mooie coup haar!

Haarzeep

Zepen worden gemaakt van natuurlijke, plantaardige oliën die verzeept worden met behulp van Natriumhydroxide (NaOH). Over het algemeen heeft zeep een vrij hoge pH van ongeveer 9, terwijl de hoofdhuid een pH heeft van tussen de 5 en de 5,5 en het haar zelf, zelfs een pH heeft van rond de 4. Je haar en hoofdhuid hebben daardoor even de tijd nodig om te herstellen van een wasbeurt. Ook zal het moeten wennen aan de zeep. Dit duurt enkele weken tot maanden. Sommige mensen zweren bij haarzeep, maar ik heb persoonlijk nog niet echt een goede ervaring ermee gehad. Mijn lange, gladde haar wat geneigd is gauw vet te worden, wordt van haarzeep stroef en plakkerig. Er zijn duizenden verschillende oliecombi’s te vinden, dus als zeep je voorkeur heeft, is er vast een winnaar voor jou te vinden! Dit is een kwestie van uitproberen.

Na een warme douchebeurt staan haarschubben meer “open” of staan een beetje warrig, waardoor haarproducten beter opgenomen worden. Het is zaak dat ze daarna weer sluiten / terug op hun plek zakken, zodat het product er ook in blijft. Wat hierbij helpt is koud naspoelen en/.of een oplossing met appelazijn gebruiken (of een ander zuur). Dit helpt ook gelijk de pH te verstellen. Binnen de DIY natuurlijke haarverzorging is appelazijn populair, omdat het het haar ook hydrateert. Ik gebruik meestal 1/3 azijn met 2/3 water wat m’n haar glad en glanzend maakt. Echt een top conditioner! Welke verhouding bij jou past is ook uitproberen, maar ik zou niet sterker dan half om half gebruiken. Beide manieren om de haarschubben een handje te helpen weer netjes als dakpannetjes op hun plek te komen, zouden je ervaring met haarzeep kunnen verbeteren. Of je haar überhaupt goed “sluit” is ook afhankelijk van hoe beschadigd/poreus je haar is. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een shampoo bar gemaakt van een schuimmiddel.  

Solid shampoo

Shampoo bars die niet gemaakt zijn van zeep, bestaan voor het grootste deel uit een schuimmiddel. Dit wordt ook wel tenside of detergent genoemd, allemaal andere benamingen voor hetzelfde beestje: iets wat schuim creëert! Wat doet dit? Het zorgt ervoor dat vuil makkelijk van je hoofdhuid gespoeld kan worden en in de agressievere gevallen stript het ook je hoofdhuid van zijn goede vetten.

Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) staat bekend als irriterend voor de huid (zie bronnen onderaan). Voordeel: het reinigt sterk, schuimt als de beste en is goedkoop! Vandaar dat het ook zo veel terug te vinden is in reguliere shampoo. Ook de industriële schoonmaak is dol op dit goedje voor het reinigen van olievlekken, velgen etc… best heftig dus 😉 Heb je gauw jeuk of een gevoelige huid, is dit zeker een ingrediënt wat je wil vermijden in je haarverzorging. Ook als je graag een meer natuurlijke lifestyle wil omarmen, zijn er genoeg vriendelijkere producten op de markt! Sodium Laureth Sulfaat is het iets mildere zusje van de Lauryl Sulfaat, maar nog steeds best heftig voor hoofdhuid en haar.

Het hoofdingrediënt wat ik gebruik in de workshop “Natuurlijke shampoo bar maken” is Sodium Cocoyl Isethionate (SCI), ook wel babyfoam genoemd, omdat het zon fijne, milde, compacte schuim geeft. Het is biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk en wordt gemaakt van vetzuren uit kokosolie. Het heeft een pH van tussen de 4,5 en 6. Maar ietsje hoger dan de waardes van je haar en hoofdhuid dus! Dit maakt dat je minder “hersteltijd” nodig hebt, voordat je hoofdhuid weer zijn eigen pH-waarde terug heeft.

Parabenen en andere toevoegingen

Parabenen zijn effectieve conserveermiddelen, maar hebben niet een al te best imago. Dit heeft er mee te maken dat ze door de huid kunnen dringen en hier een licht oestrogene werking kunnen hebben. Met andere woorden: ze zouden invloed kunnen hebben op de hormoonhuishouding. Omdat shampoo bars geen water bevatten, hebben ze niet of nauwelijks conservering nodig. Top; geen parabenen dus!

Ook siliconen vind je niet in een shampoo bar terug. Siliconen leggen als het ware een laagje over je haar heen, wat zorgt dat het beter oogt en makkelijk doorkambaar is. Nadeel is dat het haar hierdoor ook een beetje afgesloten raakt, het niet goed uit te wassen is en er “build up” kan ontstaan. Een product wat ik in de shampoo bar-workshops gebruik ter vervanging van siliconen (als je haar bijvoorbeeld erg poreus of dof is), is broccolizaadolie! Dit werkt als een conditioner, geeft glans en legt ook een klein laagje over het haar, alleen voedt het je haar intens en is het wel goed uit te wassen.

Als het gaat om geur- en kleurstoffen, kan je het zo gek maken als je zelf wil. Knalkleuren en sterke parfumgeuren zijn namelijk prima te verwerken in een shampoo bar! Mijn voorkeur gaat meestal uit naar zo naturel mogelijk. Ik werk met verschillende kleisoorten die de kleur van de bar bepalen en met etherische oliën voor de geur en werking. Omdat ik de lol er wel van inzie, heb ik wel eens een goude (biologisch afbreekbare) glitter in een bar verwerkt of geëxperimenteerd met vanillegeur, hmmm..! De mogelijkheden zijn eindeloos 😀

Eigen ervaring

Eerder gebruikte ik naast shampoo ook een conditioner wat m’n haar slap maakte, zodat ik er ook een bult haarlak inspoot om dat gordijntje weer een beetje vlot naar achter te krijgen. Met m’n DIY bar is er geen conditioner nodig en geen producten meer! M’n haar heeft volume, zit goed, en is mooi van kleur. Ik heb ook het idee dat ik meer haar heb gekregen en dat het voller is. Omdat ik geen heftige schuimmiddelen meer gebruik, is mijn talgproductie genormaliseerd en hoef ik ook minder vaak m’n haar te wassen. Van elke dag, naar 1 x in de 3 dagen. Ik gebruik deze bars nu zo’n 2 jaar en ik heb er al heel wat mensen blij mee gemaakt, lees comments hier!

Eerlijk is eerlijk; er zitten ook een aantal nadelen aan de shampoo bar. Omdat je hoofdhuid en haar moeten wennen, hebben mensen met vet haar een overgangsperiode van een aantal maanden. In mijn geval werd mijn haar juist sneller vet in het begin, omdat door de daarvoor gebruikte SLS mijn hoofdhuid gewend was als een malle talg aan te maken. Deze overproductie was ter compensatie van het feit dat het iedere dag gestript werd van de goede vetten. Dit trok redelijk snel bij. Voordeel is dat je daardoor op den duur ook minder vaak je haar hoeft te wassen. Heb je juist een droge hoofdhuid? Dan zal je hier minder last van hebben.

Het insoppen van je hoofd, kost iets meer tijd dan met reguliere, vloeibare shampoo. Dit verdeelt namelijk makkelijker en SLS schuimt ook beter. Streep dit af tegen het feit dat je minder vaak je haar moet wassen en dit nadeel doet ook niet meer mee 😉

Je moet je bar niet in de nattigheid laten liggen… dan smelt deze langzaam en in het geval van de natuurlijke versie die ik zelf maak, gaat ook de kwaliteit erop achteruit. Iets meer aandacht voor je blokje is dus op z’n plaats, maar daar zal die je voor belonen met een mooie bos, gezond haar.

Jaaa, dat wil ik ook!

Check de DIY video voor het recept van een simpele “basis-bar”. Regelmatig geef ik workshops shampoo bar maken waarin we meer de diepte ingaan en ook andere ingrediënten erin verwerken. Wil je hier meer over weten? Check “workshop shampoo bar maken“. Wil je een op maat gemaakt recept en een DIY pakketje thuisgestuurd krijgen? Ook heel leuk als cadeautje! Klik dan hier.

 

3 gedachten over “Greenie #22: DIY Shampoo bar, de basis”

  1. Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over natuurlijke haarproducten. Mijn haar blijft dof en droog, wat ik ook probeer. Misschien is mijn shampoo het probleem, ik heb net even op de verpakking gekeken en er zit inderdaad SLS in. Ik ga me hier verder in verdiepen!

  2. Hallo Renee,

    Ik wil graag informatie over het maken van een body bar, kun je me daar ook een ingrediënten lijst voor geven?
    Verder wil ik graag de grondstoffen kopen die jij in je video gebruikt. Waar kan ik dit doen?

    Groeten Ruth Boxum

    1. Hi Ruth, de shampoo bars zijn ook prima te gebruiken als bodybar gezien het allemaal fijne ingredienten tijd voor huid en haar en een goede pH-waarde heeft! Sinds enige tijd maak ik ook zelf zeep (plantaardige olie met natriumchloride laten reageren, google maar eens) en was mn lijf ook daarmee, voor de afwisseling. Ik koop graag bij Jojoli, Berivita en geurwalhalla. Allemaal webshops 🙂 Laat je weten hoe je bar is gelukt? Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Toevoegen aan de wachtlijst Wij informeren je wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder jouw geldige e-mailadres achter.
Scroll naar boven